VILL DU BLI PSYKOTERAPEUT?

Vill du bli psykoterapeut? Saknar du de 30 studiepoäng i psykologi eller psykiatri som krävs i yrkesutbildningen för att kunna söka till en psykoterapeututbildning?

Finlands Svenska Psykoterapiförening erbjuder en introducerande utbildning i psykoterapins grunder. Utbildningen motsvarar universitetens krav på tilläggsstudier i psykologi eller psykiatri som krävs för att kunna söka till psykoterapeututbildningar, för den som har en lämplig grundutbildning.

I undervisningen bekantar vi oss också med det psykoanalytiska synsättet på personlighetens mognad, dess utveckling och dess störningar, samt med den psykoanalytiska psykoterapins grunder.

Målsättningen är att ge ett fördjupande perspektiv och att öka det psykoterapeutiska kunnandet för yrkespersoner som arbetar med barn, unga och vuxna.

Kravet på tilläggsstudier i psykologi/psykiatri för att kunna söka till behörighetsgivande psykoterapeututbildningar gäller personer som inte i sin yrkesutbildning har minst 30 studiepoäng psykologi- eller psykiatri.

För psykologer, läkare och sjukvårdare specialiserade i psykiatrisk sjukvård krävs inte den här beskrivna kompletteringsutbildningen.

Rättigheten att söka till behörighetsgivande psykoterapeututbildningar för personer med annan grundutbildning än de ovan nämnda har varierat under åren. För närvarande är dessa godkända: magisterexamen i logopedi, hälsovetenskaper, magister i samhällsvetenskaper eller politices magister med inriktning på utvecklingspsykologi, socialt arbete, socialpsykologi eller socialpedagogik eller annan högre högskoleexamen i vilken det ingår eller utöver vilken den sökande har behörighet som socialarbetare. Samma gäller hälsovårdare, ergoterapeuter och socionomer. I ingen av dessa ingår dock automatiskt de 30 studiepoängen i psykologi och psykiatri som behövs, och det är med anledning av en sådan situation som den kompletteringsutbildning som här presenteras har blivit till.

Om du är osäker på huruvida du är behörig att söka till en psykoterapeututbildning eller inte,

t.ex. gällande lämplig grundutbildning och/eller arbetserfarenhet samt för att hålla dig ajour med innevarande bestämmelser i frågan, hänvisas till den information som finns till exempel på Helsingfors universitets hemsida: https://www.helsinki.fi/sv/medicinska-fakulteten/utbildning/yrkesinriktad-pabyggnadsutbildning/psykoterapeututbildning . Klicka på “ansökningsbehörighet och villkor för att genomföra studierna”. Du kan också kontakta utbildningsplaneraren för psykoterapeututbildningen per e-post; meilahti-specialist@helsinki.fi för att få mer information. Om du mailar utbildningsplaneraren är det bra att skriva ”psykoterapeututbildning” i ämnesfältet.

Bestämmelserna angående psykoterapeututbildningskraven administreras av det riksomfattande Konsortiet för Universitetens Psykoterapeututbildning.
https://www.jyu.fi/fi/kptk/psykologia/psykoterapeuttikoulutus/psykoterapeuttikoulutuksia-koskevat-suositukset

ALLMÄN BESKRIVNING AV UTBILDNINGEN

Undervisningen pågår under ett år och inleds i januari 2025. Vartannat seminarium är tänkt att hållas på plats i Helsingfors och vartannat på distans. Utbildningen inleds med två närseminariedagar fredagen den 10.1. och lördagen den 11.1.2025. Övriga datum för vårterminen 2025 är: 24.1 (närseminarium), 7.2 (distans), 21.2 (när), 7.3 (distans), 21.3 (när), 4.4 (distans), 16.5 och 17.5 (närseminarier)). Den preliminära tiden är kl. 10-16. Höstens datum meddelas senare. Utbildningen avslutas i november/december 2025. Under vårterminen 2025 kommer det vara 10 seminariedagar och under hösten 10 eller 11.

Undervisningen sker i smågrupp om minst 6 deltagare och undervisningsformen är diskuterande seminarieundervisning. Därför förutsätts deltagarna att på förhand förbereda sig genom att fördjupa sig i given litteratur inom ämnet för respektive seminarium.

Studierna innefattar även skriftligt utförda arbeten av deltagarna; ett flertal litteraturreferat samt en kursdagbok om maximalt 10 sidor.

De ansvariga lärarna för undervisningen består av styrelsen för Finlands Svenska Psykoterapiförening r.f. Planeringen och administreringen av utbildningen sköts av utskottet för kompletteringsutbildningen. Undervisningsspråket är svenska.

UTBILDNINGENS PRIS är max. 2600€ (6 deltagare), men priset blir lägre ifall de studerande är fler än 6 till antalet.

ANSÖKAN: Deltagarna antas på basen av en skriftlig ansökan samt intervju.
En fritt formulerad ansökan skickas före 14.10.2024 till: Styrelsen för Finlands Svenska Psykoterapiförening, Sarah Eklöf-Stenius, Pilvägen 1, 00370 Helsingfors eller per mail,
sarah.eklof-stenius@outlook.com

Skicka gärna ett meddelande per mail om/när du skickar ansökan med traditionell postgång.

Intervjuerna sker i Helsingfors 9.11 2024. Intervjuavgiften är 90 €.

Närmare information om undervisningen erhålls av
Sarah Eklöf-Stenius, sarah.eklof-stenius@outlook.com,
Sofia Nyberg, nybergsofia25@gmail.com
Du kan också maila Finlands Svenska psykoterapiförening, psykoterapiutbildning@gmail.com

UNDERVISNINGEN FÖRDJUPAR SIG I:
- Människans psykiska tillväxt, mognad och utveckling
- Barns, ungas och vuxnas mentala hälsa och psykiatriska störningar
- Forskning gällande barns, ungas och vuxnas psykiatriska störningar: bedömning och

undersökning, diagnostik och differentialdiagnostik
- Vård och rehabiliteringsmetoder för barns, ungas och vuxnas psykiatriska störningar
- Lagstiftning och etik inom mentalvården samt mentalvårdens och den psykiatriska vårdens

serviceorganisationer
- Psykoterapins specifika och allmänna effektivitetsfaktorer - Vad är psykoterapi och vad är inte psykoterapi
- Vilka egenskaper förutsätts av en psykoterapeut


__________________________________________________________________________________

 

FINLANDS SVENSKA PSYKOTERAPIFÖRENING: SVENSKSPRÅKIG PSYKODYNAMISK PSYKOTERAPEUTUTBILDNING ÅR 2022  

Finland Svenska Psykoterapiförening ordnar i samarbete med Helsingfors universitet en psykodynamisk psykoterapeututbildning med vuxen inriktning på svenska med början år 2022. Slutförande av utbildningen leder till rätten att använda yrkesbenämningen psykoterapeut. Som lärare fungerar psykoanalytiker och medlemmar av Finlands Psykoanalytiska Förening samt skolningspsyko-terapeuter, främst medlemmar av Finlands Svenska Psykoterapiförening. 

Den teoretiska utbildningen sker som en hybridutbildning med både när- och distans undervisning i smågrupp (8-14 personer) genom diskuterande seminarieundervisning varannan fredag under terminerna i tre år. De studerande förbereder sig genom att fördjupa sig i undervisningslitteraturen. Under det fjärde året kan studeranden slutföra sin personliga psykoterapi, psykoterapiarbete och handledning.

 

PSYKODYNAMISKT ORIENTERAT PSYKOTERAPEUTUTBILDNINGSPROGRAM; TEORI OCH UTBILDNINGSMÅL

Psykoterapeututbildningsprogrammets mål är att utbilda deltagarna till psykoterapeuter som har tillräcklig kännedom om den psykoanalytiska psykoterapins utvecklingspsykologiska och kliniskt-teoretiska bas; kännedom om vetenskapsteoretiska perspektiv på psykoterapi samt psykoterapiforskningens metoder och resultat; praktiskt kunnande som huvudsakligen grundar sig på den moderna psykoanalytiska psykoterapitekniken, samt efter slutförd utbildning genom ett yrkesprov visat sitt kunnande att vårda patienter/klienter med varierande psykiska svårigheter; uppvisat förmåga att skriva ett vetenskapligt arbete. Programmet ger huvudsakligen färdigheter i den moderna psykodynamiska långtidspsykoterapins teknik men ger också en introduktion i psykodynamiskt orienterade tidsbegränsade psykoterapier samt i korttidspsykoterapeutiska arbetssätt.

 

ANTAGNINGSKRITERIERNA

De allmänna kriterierna finns i Helsingfors universitets studieguide för psykoterapeututbildningen och följer förordningen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården (1120/2010 2a§) gällande yrkesexamen och arbetserfarenhet. Dessutom ska den sökande delta i bedömning av lämplighet vilket sker genom lämplighetsintervjuer. Viktigt är också att den sökande kommer att ha realistisk möjlighet att utföra psykoterapeutiskt arbete (handlett psykoterapiarbete) under utbildningstiden. 

Följande examina betraktas som lämpliga vid Helsingfors universitet:

1) Examina som betraktas som lämpliga i första hand

-medicine licentiatexamen 
-psykologie magister 
-sjukskötare YH 
-sjukskötarexamen på institutnivå: sjukskötare som specialiserat sig på psykiatri eller sjukskötare med en grundexamen i vilken psykiatrisk sjukvård ingår

2) Övriga högre högskoleexamina som betraktas som lämpliga

-filosofie magister i logopedi eller med inriktning på musikterapi
-magister i hälsovetenskaper 
-magister i samhällsvetenskaper eller politices magister, med inriktning på utvecklingspsykologi, socialarbete, socialpsykologi eller socialpedagogik
-annan högre högskoleexamen i vilken det ingår eller utöver vilken den sökande har behörighet som
    socialarbetare eller
    speciallärare inom den grundläggande utbildningen eller småbarnspedagogiken

3) Övriga yrkeshögskoleexamina som betraktas som lämpliga
-hälsovårdare YH
-ergoterapeut YH
-socionom YH

4) Utländsk utbildning som motsvarar ovanstående examina i det ifrågavarande landet. Den sökande bör ha Utbildningsstyrelsens beslut om jämställande av examen eller Valviras beslut om rätt att använda yrkesbeteckning i Finland.

5) I särskilda fall kan även en annan högre högskoleexamen eller yrkeshögskoleexamen inom social- och hälsovården betraktas som en lämplig grundexamen, med hänvisning till den sökandes grundexamen, studier och arbetserfarenhet. Då förutsätts att både den sökandes studier och arbetserfarenhet har en särskilt stark inriktning på mentalvårdsarbete.

Examina som inte betraktas som lämpliga vid Helsingfors universitet
En sökande som endast har avlagt
-lägre högskoleexamen vid ett universitet
-yrkeshögskoleexamen inom något annat område än hälsovården och det sociala området; eller
-någon annan examen på institutnivå än en sjukskötarexamen med inriktning på psykiatri
kan inte anses vara ansökningsbehörig ens i särskilda fall.

Studier i psykologi och psykiatri
I examen, eller utöver den, ska studier i psykologi eller psykiatri om sammanlagt 30 studiepoäng ingå. Examina för psykologie magister, medicine licentiat och psykiatrisk sjuksköterska (på institutnivå) innefattar alltid tillräckliga studier i psykologi eller psykiatri.

Om nödvändiga studier i psykologi eller psykiatri inte ingår i den examen som ligger till grund för ansökan, ska minst 10 sp av dessa studier vara slutförda för under 10 år sedan vid ansökningstidens utgång. Som studier i psykologi eller psykiatri betraktas teoretiska studier inom dessa områden, inte praktikperioder som ingår i examina eller andra praktiska studier eller lärdomsprov. Studierna ska vara slutförda före ansökningstidens utgång.

Studiernas omfattning och uppbyggnad ska vara dokumenterade och möjliga att granska. Utbildarna ska företräda sakkunskap inom psykologi eller psykiatri.

Studier inom psykologi eller psykiatri på annan än universitetsnivå ska omfatta följande områden: människans psykiska tillväxt och utveckling, psykisk hälsa och psykiska störningar hos barn och ungdomar samt vuxna, forskning om psykiatriska störningar hos barn och ungdomar samt vuxna, diagnostik och differentialdiagnostik, metoder för behandling och rehabilitering av psykiska sjukdomar hos barn och ungdomar samt vuxna, lagstiftning om mentalvårdsarbete samt kunskap om servicesystemet för mentalvårdsarbete och psykiatrisk vård, särskilda och allmänna inverkande faktorer inom psykoterapi, vad som är och inte är psykoterapi, vilka egenskaper som krävs av en psykoterapeut, samt om psykoterapiernas påverkansmöjligheter och begränsningar.

FSP ordnade en 1,5 år lång kompletterande utbildning 2020-21. 

Arbetserfarenhet
För att vara ansökningsbehörig ska den sökande ha minst två års arbetserfarenhet av mentalvårdsarbete eller motsvarande klientarbete före ansökningstidens början.

Sökande med annan grundexamen än de examina som ger behörighet som läkare, psykolog eller sjuksjöterska ska ha minst 12 månaders erfarenhet av arbete
-i en organisation inom den offentliga hälso- och sjukvården eller
-i en organisation inom den offentliga socialvården som till sitt åliggande ligger nära hälso- och sjukvården. Som sådana organisationer inom socialvården betraktas missbrukarvården (inkl. A-klinikstiftelsen) och organisationer inom barnskyddet.  

Även produktion av köptjänster för ovannämnda organisationer beaktas.

Andra förutsättningar gällande arbetserfarenheten
Arbetserfarenheten ska ha förvärvats efter examen som utgör grund för ansökan.

Arbetserfarenheten bör basera sig på faktiskt arbete. Avbrott till exempel till följd av tjänstledighet eller familjeledighet räknas inte som arbetserfarenhet

Arbetserfarenheten kan ha förvärvats under en längre tid, till exempel genom deltidsarbete eller arbete som till vissa delar kan anses vara klientarbete som motsvarar mentalvårdsarbete

Arbetserfarenheten ska vara dokumenterad och möjlig att granska. Eventuella avbrott bör framgå av dokumentationen.

Som lämplig arbetserfarenhet betraktas inte
-frivilligarbete
-praktik under studietiden
-sedvanligt undervisnings-, utbildnings- eller grupphandledningsarbete, ledarskapsarbete, konsulteringsarbete, administrativt arbete, forskningsarbete eller planeringsarbete.
-arbetsperioder som har varat under en månad
 

Övriga förutsättningar för ansökan till psykoterapeututbildningen
Möjlighet att utföra psykoterapeutiskt patientarbete:
Den som söker till psykoterapeututbildningen förutsätts ha möjlighet att utföra psykoterapeutiskt patientarbete under studierna. Handledning av psykoterapeutiskt patientarbete ingår i psykoterapeutstudierna och den sökande kan inte antas till utbildningen om hen inte har möjlighet att utföra psykoterapeutiskt patientarbete under studierna.

Det rekommenderas att utbildningspatienterna har en vårdrelation till en legitimerad enhet inom hälso- eller socialvården som har vårdansvar för patienten medan behandlingsarbetet under handledning pågår. Patientsäkerheten bör ha särskild prioritet i fråga om barn och ungdomar. Det rekommenderas särskilt att psykoterapeutiskt patientarbete med barn och ungdomar utförs i samarbete med en hälsovårdsenhet och patientens behandlande läkare.

Språkkunskap:
De sökande förutsätts ha tillräcklig förmåga att förstå finska eller svenska (beroende på utbildningsprogrammets undervisningsspråk) och engelska för att omfatta den finsk- eller svensk- och engelskspråkiga undervisningen och litteraturen såväl i utbildningsprogrammen som i de gemensamma studierna för alla psykoterapeutstudenter vid universitetet.

Datatekniska färdigheter:
De sökande förutsätts ha tillräckliga datatekniska färdigheter för att kunna använda nödvändiga program för nätstudier, universitetsdatabaser, sökprogram, ordbehandlingsprogram och presentationsgrafikprogram samt ljud- och videoinspelningsapparater.

 

En sökande kan inte antas till utbildningen om hen inte har tillräckliga färdigheter för att slutföra studierna. Förmågan att slutföra studierna bedöms i samband med lämplighetsbedömningen.

 

ANSÖKAN TILL UTBILDNINGEN

Ansökningstiden till utbildningen är i februari 2022. Lämplighetsintervjuerna görs under våren 2022 och det meddelas om antagning till utbildningen i början av sommaren 2022. Utbildningen inleds hösten 2022. 

 

UTBILDNINGENS STRUKTUR OCH INNEHÅLL

Utbildningen är fyraårig och omfattar 76 sp. Den teoretiska undervisningen förverkligas under de tre första åren. Undervisningen sker som både distans- och närundervisning. Under det fjärde året kan studeranden slutföra sin personliga psykoterapi eller handledning. Utbildningsprogrammet består av följande studieperioder:

Teori- och metodundervisning och självständiga studier i teori och metodik:
Teoriundervisningen ges som seminarieundervisning men innehåller också de olika psykoterapiutbildningsprogrammens gemensamma studier (5 sp) anordnade av universitetet (närstudiedagar, uppgifter och litteratur, undervisningen är på finska). Närundervisningen sker på Helsingfors universitets centrumcampus. Distansundervisningens plattform meddelas det om när utbildningen börjar. 

 

Skriftligt lärdomsprov: 
Vetenskapligt arbete där det till exempel beskrivs och analyseras ett av de tre långtidspsykoterapifall den studerande har i psykoterapi eller ett rent teoretiskt vetenskapligt arbete.

 

Handledning: 
120 t (3 långtidspsykoterapifall). Under utbildningen skall den studerande utföra minst 300 t psykoterapeutiskt patientarbete.

 

Utbildningspsykoterapi (personlig psykoterapi) 
Minst 300 t egen psykodynamisk psykoterapi (psykoterapeuten skall ha behörighet som skolningspsykoterapeut eller psykoterapeut på krävande specialnivå), terapifrekvensen minst 2 terapitimmar/vecka.
Det är vanligt att en tidigare psykoterapi bör kompletteras om det är mera än 2 år sedan psykoterapin avslutats. Om den egna psykoterapin (300 timmar) har avslutats mera än 10 år före utbildningens början bedöms situationen individuellt. Det kan t.ex. krävas att den kompletteras med 80-300 timmar ny psykoterapi under utbildningen. En mångårig intensiv psykoanalys kan bedömas tillräcklig så att det enbart krävs en komplettering med t.ex. 80 timmar, medan en över 10 år gammal kortare psykoterapi ofta måste kompletteras med en ny 300 timmar lång psykoterapi. 
Man kan välja att inleda terapin först efter att man blivit antagen till utbildningen.

 

I utbildningsprogrammet behandlas bl.a. följande teman:

• Den psykoanalytiska psykoterapins teoretiska grund

• Psykodynamisk diagnostik och psykoterapi med olika slag av psykiska störningar

• Den psykoterapeutiska relationen (samarbetet mellan psykoterapeut och patienter)

• Olika psykoterapeutiska teorier och metoder (till exempel psykodynamisk långtidspsykoterapi, korttidspsykoterapi och mentaliseringsbaserad psykoterapi)

• Psykoterapiforskningens metodik och det vetenskapliga arbetet

 

UTBILDNINGSAVGIFTER 

Utbildningens teori- och metodstudiers avgift är 20830 euro. Avgifterna fördelar sig på 4 år. 

Till utbildningsprogrammet hör handlett psykoterapeutiskt arbete med patienter och personlig utbildningspsykoterapi. Avgifterna för handledningarna och den personliga psykoterapin är inte medräknade i den angivna terminsavgiften. Utbildningsprogrammets lämplighetsintervjuer, 300 euro, betalas också skilt. 

Héléne och Walter Grönqvists Stiftelse har reserverat 50 000€ - 100 000€ per år för fyra år framåt som stöd för psykoterapeutstuderandena. 
Stiftelsen vill särskilt förbättra tillgången till psykoterapeutisk vård för barn och ungdomar. Studieunderstödets storlek kommer att påverkas av i vilken grad studerande ökar sina kunskaper inom psykoterapeutisk vård av barn och ungdomar.

Till utbildningsprogrammet antas 8–14 studerande och programmet förverkligas då gruppen består av minst 8 deltagare.

 

INFORMATION

Närmare information om psykoterapiutbildningen vid Helsingfors universitet finns på https://www.helsinki.fi/sv/medicinska-fakulteten/utbildning/yrkesinriktad-pabyggnadsutbildning/psykoterapeututbildning

 

Bestämmelserna angående psykoterapeututbildningskraven administreras av det riksomfattande Konsortiet för Universitetens Psykoterapeututbildning, 

www.jyu.fi/edupsy/fi/laitokset/psykologia/psykoterapiaklinikka/psykoterapeuttikoulutus/Valtakunnallinen%20yliopistojen%20psykoterapeuttikoulutuskonsortio

 

Närmare uppgifter om utbildningen kommer att uppdateras på FSP:s hemsida på  psykoterapiutbildning.fi   (om det är svårt att komma in på den, pröva https://psykoterapiutbildning.fi/start  )

 

Närmare information om undervisningen erhålls av Camilla Renlund, camilla.renlund@kolumbus.fi  eller via FSP:s email  psykoterapiutbildning@gmail.com

__________________________________________________________________________________    

 

 

 

 

 

 

 

En introducerande utbildning i psykoterapins grunder med 30 studiepoäng i psykologi/psykiatri börjar i januari 2025. 

 

 

För närmare uppgifter om den pågående psykoterapeut-utbildningen 2022-26 kan du gå in på Helsingfors universitets hemsida. https://www.helsinki.fi/sv/medicinska-fakulteten/utbildning/yrkesinriktad-pabyggnadsutbildning/psykoterapeututbildning

Pressmeddelande 1.2.2022 och informationsvideo om utbildningen finns under "annat material".